În urma evalluării propunerii de politică publică din data de 10.08.2021, prin intermediul căreia Ministerul Afacerilor Externe face o serie de recomandări privind consolidarea capacității României, de a-și reprezenta și promova interesele legitime la nivelul Uniunii Europene, Centrul de Politică Externă și Studii de Securitate, în parteneriat cu Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României, au identificat neceistatea continuării acestui efort prin evaluarea rezonabilității co-optării autorităților publice locale în cadrul tuturor etapelor premergătoare, propriu-zise și ulterioare procesului decizional al UE.
– Prezentul demers de cercetare și-a propus să aprofundeze și să răspundă la următoarele întrebări:
– De unde apare deficitul de performanță al sistemului național de coordonare a afacerilor europene?
– Cum sunt formulate mandatele naționale de poziție, înainte de începerea negocierilor în Consiliu, din perspectiva municipalităților și consiliilor județene, în procesul de coordonare domestică a afacerilor europene?
– Cât de implicate sunt municipalitățile și consiliile județene în formularea pozițiilor naționale, înaintea negocierilor pe mandate între România și Consiliul Uniunii Europene?
– În ce măsură sunt municipalitățile și consiliile județene capabile să participe la un întreg ciclu de politică europeană?
Cercetarea sociologică – de tip sondaj de opinie și analiză a datelor secundare – a fost constituită ca o analiză exante pentru fundamentarea unui proiect de politică publică alternativă în sprijinul optimizării Sistemului național de gestionare a afacerilor europene în vederea participării active a României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene. Aria de implementare a prezentei cercetări a vizat atât primăriile cu rang de municipiu cât și consiliile județene din Rommânia.
În urma finalizării aplicării studiului, în data de 15 Iunie, rezultate inițiale au fost prezentate membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României, în cadrul unei dezbateri ce a fost moderată de către Președintele Angel Tîlvăr. Pe parcursul acesteia, Florin Păsătoiu, Cristian Nițoiu, Sorin Chiriță și Alexandra Nicola au susținut punctele principale care au fundamentat întregul demers.
AGENDA EVENIMENTULUI:

GALERIE
Comment here